Next Game:

Historiek van de club

BBC Melsele werd opgericht in 1969 door Dirk Martens en Theo Van Den Eeckhout. De eerste licenties werden aangevraagd in de loop van 1970 onder stamnummer 1526 en de eerste competitie werd gespeeld in het seizoen 1970 – 1971. De kleuren werden groen-wit en van de gemeente mocht de club spelen op de speelplaats van de jongensschool waar een pleintje werd ingericht.

Negen jaar lang speelde Melsele met wisselend succes in derde provinciale. Tijdens het seizoen 1979-1980 lukte eindelijk de promotie naar tweede provinciale. Paul Staut was dat seizoen overgekomen van Beveren als speler-trainer. Er werd ook verhuisd naar de nieuwe sporthal van Melsele: nu moest men niet langer het terrein vrijmaken van water, sneeuw of ijs.

Tijdens het seizoen 1983-84 werd Jef Van Puymbroeck trainer. Hij luidde de periode in dat er niet meer uitsluitend met eigen mensen, van Melsele en Beveren, werd gespeeld.

Vanaf het seizoen 1986 - 1987 werd de jeugdwerking uitgebreid van één ploeg o.l.v. Jan Van den Brande naar maar liefst vijf jeugdploegen en werd de huidige naam “Basics Melsele” ingevoerd. In 1987 nam Julien Meire de ploeg over als coach. Met Andre Van Wauwe en Joost De Burchgraeve als spelers verschenen er nieuwe gezichten die later hun stempel mee op de club zouden drukken.

In 1988 werd ook het damesbasket bij Basics opnieuw gestart en kwamen er eveneens meisjes jeugdploegen in competitie.

In het seizoen 1990 – 1991 loodste Paul Staut de ploeg naar eerste Provinciale. Het verblijf in eerste provinciale was echter van korte duur, want na één seizoen degradeerde de ploeg al terug naar tweede. Na een succesrijke eerste plaats aan het einde van het seizoen 1993 – 1994 promoveerde Basics opnieuw naar eerste provinciale. Dit was de start van een pijlsnelle bevorderingsperiode.

Amper twee jaar na promotie naar eerste provinciale, eindigde Basics op de tweede plaats en steeg de club naar de nationale reeksen. De eerste ploeg verbleef ondertussen enkele jaren in derde nationale na het behalen van de titel in het seizoen 1997 – 1998.

Basics Melsele weigert financiële risico’s te nemen en heeft resoluut de kaart van de jeugd getrokken.  Mede hierdoor evolueert Basics Melsele momenteel in Top Division Men 1, de tweede nationale. Sinds hetseizoen 1995-1996 wordt er met twee jeugdploegen ingeschreven in alle jeugdcategorieën.

Basics Melsele is uitgegroeid tot één van de grootste basketbalclubs in België en onze jeugdwerking staat model voor heel wat andere clubs. Er zijn dan ook al heel wat prachtige prestaties geleverd door de diverse jeugdploegen, waaronder de talloze bekers van Oost-Vlaanderen en titels in de competitie waarbij ook een nationale titel in de kadetten - reeks.

We willen onze jeugdopleiding steeds verbeteren, zo heeft de club in juni 2006 het proces tot het behalen van het kwaliteitscertificaat ‘BasketPass’ gestart. Na een eerste audit worden we beschouwd als een jeugdopleiding met basiskwaliteit en zijn we hiermee bij de 10 beste van Vlaanderen! Ook onze coaches/trainers worden gemotiveerd om cursussen en clinics te volgen.

Basics heeft dit seizoen 18 ploegen in competitie. Dit betekent meer dan 2000 trainingsuren en ongeveer 430 beker- en competitiewedstrijden per seizoen. Hiervoor zijn scheidsrechters, coaches, ploegafgevaardigden, tafelofficials en vervoer nodig. Om dit alles mogelijk te maken zijn, buiten de spelers, ruim 100 mensen per weekend actief betrokken bij Basics Melsele.